Utviklet chat for å gjøre internett tryggere for barn

NTNU kommersialiserer et forskningsprosjekt som samler biometriske data for å gjøre det tryggere for barn å chatte på internett. Applikasjonen som henter inn data til prosjekter er utviklet av Escio.

Samarbeidet med Escio var glimrende. Hele teamet jobbet profesjonelt og dyktig, og de jobbet hardt i løpet av de to ukene prosjektet varte.
Patrick Bours Professor Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi

Om kunden

NTNU Technology Transfer AS jobber med å skape verdier av forskningsresultater og gode ideer fra NTNU og Helse Midt-Norge. Målet er at disse skal nå markedet i form av samfunnsnyttige produkter eller tjenester.

Hvordan en person taster er med på å avsløre hvilket alderssegment vedkommende tilhører.  Dette skal kunne avsløre og varsle barn dersom noen forsøker å utgi seg for å være på deres alder, men som absolutt ikke er det. Dette er biometriske data som professor i biometri, Patrick Bours, har forsket på og som det nå jobbes for å kommersialisere.

I arbeidet med kommersialiseringen jobber Bours med å utvikle en programvare som kan gjøre det tryggere for barn å være på nett. I denne jobben trenger forskerne å innhente data på brukerens taste-mønster, og målet med å koble på Escios team var å utvikle en webapplikasjon som kan gjøre akkurat dette. 

Resultater

I testprosjektet har målgruppen vært barn i alderen 10-12 år, og applikasjonen, en chat, henvender seg til barn som skal begynne på ungdomsskolen. De skal kunne chatte anonymt med elever fra andre skoler som skal starte på samme ungdomsskole, slik at de kan bli kjent. 

Etter endt prosjektperiode har NTNUs TTO et nytt verktøy for innhenting av taste-mønster. Applikasjonen kjøres i nettleseren og fungerer på både desktop og mobil. Det ble utført brukertester underveis på barn i målgruppen for å sikre at brukergrensesnittet var forståelig og enkelt nok for barna. 

Bours og hans team får tilgang til innsamlede data i et eget verktøy med mulighet til å administrere data og brukere. For eksempel trenger forskerne mulighet til å enkelt administrere brukerne ettersom samtykke fra foreldrene er nødvendig, og barna får innloggingsdetaljer via sine foreldre.   

Nå er det opp til NTNUs TTO å få med seg skoler og foreldre på prosjektet, slik at mange nok barn får anledning til å ta i bruk chatte-applikasjonen og bidra med data til den viktige forskningen.  

Høre mer om prosjektet?

Møt resten av teamet

Kristoffer Klevenberg
Seniorutvikler
Heidi Rognstad
Tjenestedesigner