Julehilsen fra Xennials

Jeg arvet båndopptaker fra farfar og derfra har jeg brent CD-e og lastet ned MP3 filer. I dag er jeg blitt lovlydig og betaler for meg gjennom bruk av strømmetjenester som Spotify, Netflix og HBO.

Ro og fred i julestri.

Jeg kommer fra en generasjon med en fot i det analoge og en fot i det digitale (jeg er født på tampen av 1970-tallet). Jeg arvet båndopptaker fra farfar, har tapet Revolvermagasinet på kassettspiller (i smug), brent/piratkopiert CD-er, lastet ned MP3 med Napster. I dag er jeg blitt lovlydig og betaler for meg gjennom bruk av strømmetjenester som Spotify, Netflix og HBO.

Har du holdt i en slik? En kassett med favoritt musikken kunne redde Fredagskvelden en gang i tiden!

I min barndom tok det 20 minutter å laste inn et spill og Internett fantes ikke. I 2017 strømmer vi video på bussen, på vei til jobb, vi spiller foto-realistiske spill og snakker om virtuell virkelighet (det gjorde vi også for 20 år siden). For generasjonen født på 80-tallet er det meste av dette naturlig, for 90-talls-barna er alt en selvfølge: konstant tilgang til internett, video ser man når man vil, hvor man vil, og “hele verden” er tilgjengelig.

Når jeg sammenligner med i dag, har det skjedd mye de siste 20 årene, og mye før det igjen. Det som er interessant i denne utviklingen, er hvor stegvis den har skjedd, hvor mange sideveier vi måtte innom, og hvordan man kjenner igjen det samme mønsteret i dag, bare at mulighetene nå er så mye større.

Veivalg på digitaliseringsturen

Digitaliseringstrenden blir sterkere og sterkere, og det som før var forbeholdt de få er nå tilgjengelig for alle. Avansert teknologi blir hyllevare og tilgjengelig til en lav pris. Man kan ikke lenger la være å tenke endringer rundt egen forretningsmodell og prosesser. Gårsdagens kassettspiller kan være morgendagens Laserdisc (feilskjær) eller Netflix (startet med utleie av videokassetter) Uavhengig av om du er tidlig eller sent ute med å ta i bruk ny teknologi, er det viktigere enn noensinne å ha et bevisst forhold til endring og forbedring: internt i bedriften og i kundeforhold. En utfordring for mange er at deres tjenester (kassettspilleren) blir sammenlignet med kundens forrige gode digitale opplevelse, og det er for mange et stort steg å ta, når man blir sammenlignet med globale aktører som står på skuldrene til giganter (Laserdisc, CD-ROM). Som en fremoverlent sparringspartner som er oppdatert på ny og “gammel” teknologi, ser vi i Escio store muligheter for mange bedrifter til å gjøre smarte valg som møter både ansattes og kunders krav til smarte, moderne løsninger som utstrakt bruk av eksisterende tjenester.

Vi mener at det er viktig å tenke smart rundt digitalisering, men med utgangspunkt i grunnleggende kundebehov og din egen vri. Litt av hemmeligheten med “riktig” digitalisering (eller: “endring med bruk av teknologi”) er å automatisere det man kan (få spillet til å laste raskere, tilby musikk på den måten forbrukeren ønsker å betale for) og heve blikket og finne ut hvordan man kan levere ny eller en annen verdi til kunder og samarbeidspartnere. Morgendagens vinnere er de som evner å finne relevant teknologi for å løse grunnleggende utfordringer for kundene sine.

Legg vekk verktøyene

Et tankekors er også at teknologien har bidratt til å bringe oss “nærmere hverandre” (Snapchat, Facebook, Instagram osv), men fordi det har blitt så lett å dele (og alle gjør det), har informasjonsmengden blitt så stor, at viktigheten av det enkelte bidraget blir mye mindre. I dag når et julekort i postkassa frem på en helt annen måte i mylderet enn før.

Selv om teknologien kun er et verktøy for å løse de grunnleggende behovene som aldri endrer seg (bli sett, bli forstått, bli elsket, ha en tilhørighet osv), er julen en fin tid for legge bort verktøyene, senke tempoet og gjøre ting manuelt igjen, om ikke annet for å minne oss på det grunnleggende: Bruk tid sammen med de som betyr noe for deg, utenfor skjermene eller VR-brillene.

Vi er takknemlige for alt vi har fått til i 2017, og ser frem til et spennende 2018.

Imens - god jul og godt nyttår!

Vil du lese flere blogginnlegg fra oss?
Se alle våre innlegg, eller legg inn e-postadressen din nedenfor og få digitale tips og anbefalinger rett i innboksen din.