– Interaksjonsdesign? Hva er det?

I kjølvannet av ny teknologi og nye arbeidsoppgaver, kommer nye stillingstitler. Noen er ikke så selvforklarende, og interaksjonsdesign er et av fagområdene folk utenfor bransjen har lite innblikk i.

Thea i prat med prosjektleder Terje

Denne sommeren bruker jeg drøye to måneder på å ha sommerjobb hos Escio. Jeg startet studiene i interaksjonsdesign på NTNU Gjøvik høsten 2017, og er nettopp ferdig med to av tre år på bacheloren. Helt siden studiestart for to år siden har jeg gang på gang støtt på samme utfordring; folk flest aner ikke hva jeg driver med. 

Ni av ti ganger ser folk spørrende på meg når jeg forteller hva jeg studerer. Dette er slik en typisk samtale i en sosial situasjon kan fortone seg: 

På en grillfest hos ei venninne er det en del nye fjes jeg aldri har hilst på. Hun som sitter ved siden av meg smiler, tar meg i hånden og sier:

– Hei! Jeg heter Kari.

Jeg smiler tilbake, og presenterer meg. Kari forteller hva hun jobber med mens vi knasker på litt snacks og venter på at grillen skal bli varm. Nå lurer hun på hva jeg driver med til vanlig. Jeg svarer at jeg studerer interaksjonsdesign. Kari ser på meg og smilet blekner. Ansiktet ser ut som et spørsmålstegn. 

– Interaksjonsdesign, kommer det forsiktig fra Kari, som om hun smaker litt på ordet. 

– Hva er det?

Tone Nordbø har beskrevet lignende opplevelser i sin bok «Introduksjon til interaksjonsdesign». Jeg lo høyt for meg selv første gangen jeg leste det. «Kari» er ikke den første som har spurt meg om dette, og blir sannsynligvis heller ikke den siste. Og svaret er heller ikke så enkelt, synes jeg. Interaksjonsdesign handler om å gjøre digitale løsninger brukervennlige. Interaksjonsdesignere jobber både med mennesker og maskiner. De spør faktiske brukere hva slags behov de har og hvilke problemer de støter på, og forsøker å løse disse. Noen ganger jobber de med å lage helt nye løsninger, mens andre ganger jobber de med å forbedre løsninger som allerede eksisterer. 

– Åja, så du skal lage apper og nettsider? spør Kari.

Svaret på det er nei. Interaksjonsdesignere lager ikke apper og nettsider; det er det utviklere med langt mer teknisk kompetanse som gjør. Men interaksjonsdesigneren kan levere prototyper til utvikleren, og jobber med hvordan brukeren skal interagere med digitale løsninger. Hvor skal brukeren trykke? Skal man scrolle eller sveipe? Kan man redusere antall klikk brukeren må gjennom for å nå målet sitt i løsningen? Hvordan skal løsningen egentlig være for at brukeren får sine behov dekket og kan løse oppgavene sine uten problemer? Og hvordan må det se ut for at også en person som er fargeblind kan bruke løsningen? Dette må ikke være en app eller en nettside, men kan like gjerne være billettautomaten du ser på togperrongen. 

– Det høres jo veldig spennende ut! sier Kari. – Men hvor kan du jobbe som interaksjonsdesigner?

Nok et godt spørsmål. En av foreleserne mine på NTNU sa en gang at dersom vi fikk en regning hvor KID-nummeret hadde mange like tall etter hverandre, burde vi søke jobb hos avsenderen. De har nemlig ikke tenkt så mye på brukervennligheten. Dette er kanskje litt satt på spissen, men det er mange mulige arbeidsplasser for interaksjonsdesignere. Mest vanlig er det kanskje å jobbe som konsulent. Altså er du ansatt i en bedrift som leier ut kompetansen din på prosjekter hos andre bedrifter i begrensede tidsperioder. Men noen interaksjonsdesignere jobber også «in-house» i større bedrifter, eller kanskje til og med i en kommune eller andre offentlige instanser. 

– Kult! sier Kari, som nå har funnet igjen smilet. 

Ja, interaksjonsdesign er ganske kult. Og jeg liker godt at man får brukt egenskaper som empati, kreativitet og nysgjerrighet kombinert med ferdigheter som analyse, brukersentrert design og lagspill. Jeg håper at etter studiene i interaksjonsdesign kan jeg være med på å gjøre livet bitte lite grann lettere for noen – en brukervennlig løsning av gangen.