Girl Tech Fest - en dag full av teknologi!

Hva skjer hvis du gir 9 år gamle jenter en hel dag med kvinnelige teknologer, og lar dem eksperimentere med blant annet koding og bygging av roboter?

Sammen om å kode!

Hva skjer hvis du gir 9 år gamle jenter en hel dag med kvinnelige teknologer, og lar dem eksperimentere med blant annet koding og bygging av roboter? En ting er helt sikkert - de går hjem med et stort smil og masse ny inspirasjon!

I september og oktober gikk Girl Tech Fest av stabelen i flere byer rundt om i Norge. En dag av og for jenter, for å vise dem hvor gøy man kan ha det med teknologi! Jeg var så heldig å få være frivillig i både Oslo, Lillehammer og her på Gjøvik, og jeg gleder meg allerede til neste år - for dette ga helt klart mersmak!

Girl Tech Fest ble startet i Oslo i 2015, og antall deltakerbyer har økt for hvert år. Jenter Koder står bak arrangementet; de er et frivillig initiativ med et mål om å øke andelen jenter som tar datateknologi og realfag etter fullført videregående. Kvinneandelen innenfor teknologiske yrker i dag er veldig lav, og for å øke denne må vi nå frem til jentene tidlig - helst før 10-års alder.

Bedre stemning skal man lete lenge etter

Over 400 smilende jenter

I Oslo ble det i år samlet 300 jenter fra 4. og 5. klasse på Deichmanske bibliotek - antall søkere var rundt 1300! Arrangementet har økt i popularitet hvert år, og det med god grunn. Jentene som deltok i år fikk være med å kode i Code Studio, programmere minidataen BBC Micro:Bit, bygge roboter med LittleBits, oppleve rask prototyping av apper og mye, mye mer.

Med bare kvinnelige veiledere fulle av teknologisk kompetanse til å hjelpe dem på vei, fikk jentene oppleve praktisk og morsom bruk av matte og logikk. De fikk være kreative og innovative, lærte mer om å samarbeide, og mange av dem gikk hjem igjen med Code Studio oppe på nettbrettene sine - selv før de var ute av biblioteket! Forhåpentligvis kom de hjem til foreldre som gir dem muligheten til å fortsette med denne nyfattede interessen!

Zombier og bananpiano på Lillehammer og Gjøvik

Et par uker senere var det klart for Girl Tech Fest på Lillehammer Bibliotek, etterfulgt av Gjøvik Bibliotek uka etter. Dette var første året at biblioteker på Innlandet valgte å bli med på arrangementet. Vi var mange veiledere som stod klare til å ta imot jentene da de kom på morgenen, med kun et mål for dagen: å vise jentene at teknologi er gøy!

Roboter laget av sugerør - hvordan er det mulig?

Med Code Studio, Makey Makey, StrawBees, Micro:Bit og workshop med NorSIS ble dagen komplett - den beste dagen på lenge i følge flere! Vi lagde blant annet spill, bananpiano og sugerørmodeller. Entusiasme og innsatsvilje var det ingen mangel på, og mange av jentene ville fortsette når de kom hjem. Noen ville også bli programmerere når de ble voksne - noe vi selvsagt håper de holder på!

En gjentakende aktivitet i alle byene var barn som løp rundt i biblioteket med en liten, firkantet “dings” i hånda. Opp og ned trapper, hoppende, løpende og dansende! De hadde nemlig programmert Micro:biten sin til å fungere som en skritteller, og konkurrerte med venninner om hvem som fikk flest skritt! For det er nemlig ikke gitt at programmering kun fører til stillesittende aktiviteter; det blir hva man gjør det til!

Frukt blir til instrumenter.

På slutten av dagen gikk det mange smilende jenter ut av biblioteket. Noen ville programmere roboter, noen ville lage spill og noen ville bygge tekniske ting. På Instagram samme kveld dukket det opp bilder med #girltechfest av ei jente som fikk lov å være sent oppe for å kode på senga! Et bevis på at formålet var oppnådd: flere jenter har fått øynene opp for teknologi!

Media dekket arrangementet godt, og fra Lillehammer kom det både på TV, radio og i aviser. Både OA og Gjøviks blad kom innom oss på Gjøvik.

Hvorfor?

Så hvorfor dette behovet for å ha et eget arrangement for jenter? Hvorfor skal ikke gutta få være med på en så morsom dag, som de også garantert hadde elsket? Noen tror at Girl Tech Fest handler om helt andre ting enn det formålet er; nemlig det å inspirere jenter til å like teknologi, ved å vekke en mulig interesse som kanskje allerede ligger hos dem - uten at de vet om det. For det er fortsatt sånn at mange voksne er bekymret for at barna skal sitte for mye på PC hvis de lar dem få lov, og derfor kvier seg for å la dem prøve. Det er også sånn at gutter i langt større grad blir introdusert for ting som programmering og roboter, og de har mange mannlige forbilder å velge mellom innenfor dette feltet. Det mangler dessverre fortsatt hos jenter, i alt for stor grad.

Teknologi finnes nå rundt oss - hele tiden. De barna som får lære om dette tidlig får et forsprang innenfor mange områder, både på skolen og senere, i arbeidslivet. Kanskje vil de være med på å skape og forme fremtiden vår, pga interessen de fikk for programmering allerede på barneskolen. Vi trenger både kvinner og menn i disse rollene, men vi kan ikke forvente at ting endrer seg uten at noen aktivt går inn for å skape endring.

Escio ønsker å fremme kloke hoder!

Escio er med på å skape endring ved å delta på og sponse arrangementer som Girl Tech Fest. Studentene som var med som veiledere er med på å skape endring ved å gi av sin fritid for å tilbringe dagen sammen med barna og dele sin kunnskap med dem. Det finnes mange prosjekter for å støtte oppunder jenter og teknologi, og Jenteprosjektet Ada ved NTNU i Trondheim har vist at det nytter, så lenge man ikke gir seg!

Mitt håp er at enda flere jenter ser gleden og nytten av å jobbe med teknologi, og at vi om 10 år faktisk får se at det vi gjør i dag er med på å skape en helt ny fremtid for teknologibransjen - og at Girl Tech Fest bare er gode minner om et tiltak vi ikke lenger har behov for!

Takk for en flott Girl Tech Fest! 

Stemningen er alltid høy på Girl Tech Fest! 

Vil du lese flere blogginnlegg fra oss?
Se alle våre innlegg, eller legg inn e-postadressen din nedenfor og få digitale tips og anbefalinger rett i innboksen din.