API - hva for noe?

Teknologer kaster rundt seg med uttrykk og forkortelser som gir lite mening for de som ikke er innvidde. Vi forsøker å forklare hva et API er for lekmann.

API - få det til å jobbe for deg

Teknologer kaster rundt seg med uttrykk og forkortelser som gir lite mening for de som ikke er innvidde. Vi forsøker å forklare hva et API er for lekmann.

Kanskje har du hørt denne forkortelsen brukt i et møte. Og sittet der uten å spørre hva det er av frykt for å virke dum eller være denne møteplageren.

Forkortelsen står for Application Programming Interface.

Et API har blitt sammenliknet med en:

Stikkontakt

Stikkontakten kan du sette inn støpselet i og gjennom den kommer strøm til for eksempel lampa di. Strømforsyning gjennom stikkontakten styres gjennom et tydelig sett regler; du vet at du får riktig spenning i denne kontakten.

Du trenger ikke vite hele prosessen bak hvordan strømmen produseres eller fraktes til stikkontakten, men kun at du setter inn støpselet og får elektrisk kraft.

Det samme gjør et API. Du trenger ikke vite hvordan hele YouTube, Yr.no eller Excels regnemotor er bygget opp, men API-et for dem gjør det mulig å bruke den funksjonen du ønsker i ditt program uten å kjenne hele programvaren det hentes fra.

Dette gjør at man kan bruke snutter av eksisterende programvare når man bygger et nytt program, for eksempel en nettbutikk. API gir tilgang til nyttige funksjoner uten at du må ta med hele programmet i samme slengen.

Slik er et API svært nyttig for den som utvikler løsninger, og utviklere er glade i API-er.

Eksempler på APIer:

Danske Bank

Med API'et til den Danske Bank kan du i praksis utføre de fleste funksjoner banken gjør; overføre penger, hente kontoutskrifter.

Signant

Signant er en av flere aktører på det norske markedet som tilbyr elektronisk signering av dokumenter som en tjeneste. Tjenesten kan brukes i nettleseren (laste opp dokument, sende e-post til mottaker for å be om signering osv), eller du kan bruke API'et for å utføre de samme funksjonene via API-et, fra din egen løsning.

Amazon

Foruten å være verdens største online bokhandel, tilbyr Amazon et bredt spekter tjenester: drift av skybaserte servere, databaser, tilgang til maskinlæring og mye annet. Alle tjenestene tilbyr et API, slik at du enkelt f.eks. kan opprette en eller hundre nye servere.

finn.no - annonser

Bilforhandlere kan bruke finn.no som datakilde og vise bruktbiler annonsert på finn.no på sin egen hjemmeside.

yr.no - værdata

Værdata er lett tilgjengelig og kan hentes ut i alle mulige formater.

Excel

Dersom du bruker skyvarianten av Office, Office 365, kan du koble deg på Excel-filene via et API. Du kan også bruke formler i Excel via det samme API-et.

data.norge.no

Mange offentlige virksomheter har gjort data tilgjengelig på tjenesten http://data.norge.no/. Her kan du hente sykkelkart, gatenavn, valgkretser, regnskap fra det offentlige, fartsgrenser, miljødata og mye, mye mer.

Google Analytics

Koble informasjon om besøkende på nettsiden din mot kundedata i interne systemer.

Vil du lese flere blogginnlegg fra oss?
Se alle våre innlegg, eller legg inn e-postadressen din nedenfor og få digitale tips og anbefalinger rett i innboksen din.