Angelika og Martin (25): Gjøvik var jo et sted man reiste fra

Angelika og Martin, begge på 25 møtte hverandre i Gjøvik. Her har de også tenkt å bli! Martin skulle bli elektroingeniør, mens Angelika skulle overta assisterende dagligleder rollen på Egon.

Angelika og Martin ser nye muligheter i Mjøsbyen.

Angelika Catharina Dybendal Kristiansen og Martin Molenaar, begge på 25 og fra henholdsvis Magnor og Bærum møtte hverandre i Gjøvik. Her har de også tenkt å bli. Martin hadde reist til Gjøvik for å studere til elektroingeniør på NTNU, mens Angelika hadde flyttet til Gjøvik fra Fredrikstad for å overta assisterende dagligleder rollen på Egon på Egon.

Martin er nå ferdig med sin bachelor, og er allerede i gang med å starte opp et firma sammen med venner fra studiene, AVISOMO. De skal tilby effektiv, norskutviklet teknologi til bønder som har pasjon for å produsere mat.

Dyrke i høyden?

– Det vi ser for oss er at vår løsning er mye mer effektiv enn tilsvarende innen vertikalt jordbruk. Det er stor interesse i bransjen, forteller Martin med overbevisning.

– Egentlig visste jeg veldig lite om Gjøvik da jeg kom hit, og i alle fall ikke at det er en slik nærhet til matfatet i Norge her. Ikke fikk vi vite så mye om hvilket spenn det er i næringslivet i regionen verken før eller under studiene heller, sier Martin.

Her er det et forbedringspotensial i rekrutteringsarbeidet hos lokale virksomheter.

Angelika på sin side er nettopp ferdig med første år av studiet i interaksjonsdesign. Nå er hun student på heltid, og har sommerjobb i Escio. Hun har forlatt restaurantbransjen, en bransje hun har arbeidet i på deltid og heltid siden hun var 12 år gammel.

– Jeg møtte Martin i fjor sommer, og fikk mer og mer lyst til å studere. Og slik ble det.

Men hvorfor interaksjonsdesign?

– Det er tilfeldig. Jeg ville studere, men søknadsfristen hadde jo gått ut for flere måneder siden. Derfor møtte jeg bare opp på NTNU i august, og fikk beskjed om at det var fullt. Bortsett fra på ett studium, nemlig interaksjonsdesign. Slik begynte jeg der.

Angelika smiler.

Er det en brå overgang fra restaurantbransjen til interaksjonsdesign?

– Begge deler handler om den menneskelige faktoren. Hva er det som gir en god tjeneste til kunden, som gjør at kundene blir fornøyde og kommer tilbake.

Martin har vært et semester i Sør-Korea som utvekslingsstudent. Det ga mersmak.

– Uten å snakke ned norsk utdanningssystem, så dekker studier i Sør-Korea mye mer, og er annerledes enn i Norge. Her konsentrerer vi oss mye om det som finnes i dag, det som har vært gjort før. I Sør-Korea har de øynene rettet mot det som ennå ikke finnes, forteller han.

Espen Holje i Escio har vært til god hjelp for Martin og medstudentene hans.

Martin og hans medstudenter var med i Venture Cup. Der kom de på andreplass og vant rådgivning hos Espen Holje i Escio. Det åpnet døren for Angelika inn i Escio også.

– Espen fortalte at han så etter interaksjonsdesignere, og jeg fortalte at kjæresten min studerer det. Da fikk Angelika intervju.

Rådgivning var direkte og litt skummel, og til stor hjelp.

– Det er mye å huske og ta med i betraktningen når man starter opp sin egen virksomhet, og Espen greide å utfordre oss rundt våre forestillinger om det, fastslår Martin.

Blir de på Gjøvik, da?

– I overskuelig framtid, så. Kanskje ikke for alltid, men Gjøvik har mye å by på. Det er litt godt skjult, men dette stedet må jo være glimrende for å stifte familie, konkluderer Angelika og Martin.

Vil du lese flere blogginnlegg fra oss?
Se alle våre innlegg, eller legg inn e-postadressen din nedenfor og få digitale tips og anbefalinger rett i innboksen din.